Kamilė, kai pradėjai dalintis apie kavą, kokią kultūrą radai Lietuvoje ir kaip ji pasikeitė šiandien?
Kamilė Butkevičiūtė - viena iš populiariausių kavos ir kavinių tinklaraštininkių Lietuvoje. Jos „Instagram” paskyroje „Pakavinėkim” galima rasti kavinių rekomendacijas, apžvalgas iš Lietuvos ir užsienio, taip pat įžvalgas apie kavos pasaulio užkulisius bei tendencijas.
Su Kamilė kalbėjomės apie tai, ko šiandien labiausiai trūksta Lietuvos kavos bendruomenei, kaip ji ieško įkvėpimo bei nuo ko pradėtų, jeigu šį projektą kurtų iš naujo dabar.


Atrodo, dar visai neseniai skaniausias kavos puodelis buvo itališkos kokybės „Lavazza” arba vienintelėje kavinėje centre. Per daugiau nei 6 metus, kiek rašau blogą, šie standartai pasikeitė neįsivaizduojamai.
Juodos kavos puodelio, kuris kartumu ne tik iš ryto pažadintų, bet ir iš numirusių - nebeužtenka. Metai iš metų matosi, kaip smarkiai plečiasi kavos kultūra. Žmonėms pradeda vis labiau rūpėti rūšinė kava, jos ypatumai, skirtingi paruošimo būdai, o ir iš pupelių rūšių ne po vieną gali rinktis. Į visą tai anksčiau tikrai nebuvo telkiama tiek dėmesio. Vienas iš rodiklių galėtų būti ir naujos rūšinės kavos kavinės sostinėje, kurios atsidaro beveik kiekvieną mėnesį.
Tu esi marketingo profesionalė. Kaip atrodo tavo kūrybinis procesas kuriant įrašus "Pakavinekim" tinklaraščiui Instagrame? Kas tave įkvepia?
Dažniausiai aplinka padiktuoja sąlygas: atsidaro nauja kavinė mieste, nusiperku mėlyną pieną, nusprendžiu savaitgaliui atidaryti namų kavinę ar festivalyje išgeriu per daug kavos. Visą tai dokumentuoju, o paskui mėginu sudėti tas puzlės detales į visumą. Žinoma, kartais būna daug naršymų internete, archyvuose, knygose, žurnaluose, senose dokumentikos laidose, norint sukurti istorinį ar edukuojantį turinį. Pasirinkta forma diktuoja mano kūrybinį procesą.
Įkvepia daug dalykų: menas, gamta, kava, pokalbiai, kelionės, filmai, socialiniai tinklai ir t. t. Manau, jeigu būsi atviras, įkvėpimo rasi aplinkoje, tik reikia jį priimti ir nepamiršti pasižymėti.
Kokias tendencijas pasaulyje pastebi, kurios dar tik po truputį pasiekia Lietuvą?
Atrodo, kad užsienio naujienos dėl keliavimo galimybių, socialinių tinklų ir interneto tampa lengviau ir greičiau pasiekiamos. Jeigu tik kokia ir atsiranda, neužilgo ją gali pamatyti ir Lietuvoje.
Kaip ir, tarkime, rytiniai šokiai kavinėse su DJ - turbūt netruko nei mėnesio, kai pirmą kartą tai pamačiau video iš užsienio savo telefone ir įgyvendinimą vienoje iš Vilniaus kavinių.
Kalbant apie kavą, keliaujant į skirtingus kavos festivalius ir muges galima ne tik pamatyti tiek daug naujovių, o taip pat jas ir pirmiems atsivežti į Lietuvą. Tai visada mėginame padaryti su draugėmis - kavos profesionalėmis, vedant degustacijas su kavomis iš užsienio.




Ko, tavo akimis, šiandien labiausiai trūksta Lietuvos kavos kultūrai - daugiau edukacijos, įvairesnių renginių ar galbūt drąsesnio skrudintojų balso?
Verdant kavos bendruomenės pasaulyje, atrodo, kad renginių yra pakankamai.
Visgi labiausiai pasigendu renginių, skirtų plačiajai visuomenei pritraukti į kavos pasaulį. Suprasti, kokia įvairiapusė gali būti kava, praplėsti savo žinias ar skonių paletę - manau, to labiausiai trūksta Lietuvos kavos kultūrai.
Kaip pati jautiesi būdama tarp dviejų pasaulių: kavos profesionalų ir entuziastų? Ar tai padeda pamatyti daugiau nei vieną perspektyvą?
Dažnai jaučiuosi kaip balta varna, nes tarsi esu abiejuose pasauliuose po vieną koją, bet niekur pilnai. Daugelis baristų tapo draugais, iš jų pamatai bei išgirsti dažnai kitiems nematomą kavos pasaulio pusę, kuri tikrai ne visada būna graži kaip iš Holivudinio filmo kavinukės. O iš entuziastų pusės - nematai visų kavos užkulisių, tai taip ir esu įstrigusi viduryje tarp skirtingų perspektyvų.
Nuotraukos iš Kamilės asmeninio archyvo


Jei žmogus norėtų pradėti savo tinklaraštį ar Instagram profilį apie mėgstamą temą, nuo ko, tavo manymu, verta pradėti?
Nesumalęs pupelių - neišgersi kavos. Naujienos nepasakysiu, paprasčiausiai pradėti daryti, nesiekti tobulumo ir mažiau galvoti: o kas jei? Imti ir daryti, nes kitu atveju tai ir liks galvoje. Niekada nesužinosi, kas būtų buvę, jei neišįdrįsi, jeigu tai ne tau - visada galėsi sustoti ir bent jau būsi pabandęs.
Ar kada nors jautiesi pavargusi nuo kavos temos? Ką darai, kad vėl atrastum įkvėpimą ir aistrą?
Nuo kavos temos per visą šį laiką nebuvau pavargusi, vis dar jaučiuosi atrandanti naujų dalykų kiekvieną kartą. Nes vis tik – tai yra tik mano hobis, ne pagrindinis darbas. Bet ar būnu pavargusi nuo socialinių tinklų? Tikrai taip. Tada stengiuosi duoti sau laiko ir neversti kažko daryti per prievartą. Sutelkiu jėgas ir mintis į tai, kas mane įkvepia, o atsigavusi – vėl pradedu kurti.
Nuotraukos iš Kamilės asmeninio archyvo
Nuotraukos iš Kamilės asmeninio archyvo






