Kavos ragavimo čempionė Miglė Lukoševičiūtė: apie discipliną, pasaulio čempionatą ir streso valdymą varžybose

Aleksandra Poptsova

7/15/20254 min read

Migle, kaip prasidėjo tavo kelias į kavos pasaulį? Kokia buvo ta pirmoji patirtis, kuri įkvėpė tave tapti barista?

Miglė Lukoševičiūtė – Lietuvos kavos ragavimo čempionė, turinti du nacionalinius titulus (2020 ir 2025 m.) bei 2024 m. Estijos čempionė. Šiuo metu Miglė dirba Italala Caffe, Vokiečių g. 1, Vilniuje – vietoje, kur jaučiama tikra itališka kavos dvasia.

Ką tik grįžusi iš pasaulinio kavos ragavimo čempionato, Miglė dalijasi savo treniruočių rutina, įžvalgomis ir patarimais visiems, kurie planuoja dalyvauti kavos ragavimo varžybose.

Prieš beveik 10 metų įsidarbinau į kepyklėlę kaip studentišką darbą. Tačiau visą laiką įdomiau buvo tai, kas vyko už sienos - ten buvo „Caffeine” kavinė. Baristos piešdavo ant kavos, daug išmanė. Supratau, kad labiau norėčiau būti ten. Dieną prieš pradedant baristos mokslus pirmą kartą pabandžiau filtrinę kavą. Nuėjau į „Strange Love”, draugės užsakė Chemex iš Kenijos. Pagalvojau: „Geeeras, čia juk juodieji serbentai!”

Sakoma, kad Cup Tasters čempionatus laimi ne gomurys, o disciplina. Sutinki? Kaip atrodo tavo tobula treniruočių diena?

Ir taip, ir ne. Žmonės įgimtai gali būti nejautrūs skoniams arba atvirkščiai – būti super ragautojai. Tokių pasaulyje yra apie 25 %. Taigi, nors su prigimtimi gali nepasisekti, visgi sunkus darbas ir disciplina yra visko esmė.

Pradėti ruoštis Cup Tasters čempionatui rekomenduočiau bent pusę metų iki ėjimo į sceną. Per tokį laikotarpį galima be streso įeiti į naują dietą, kurioje nėra cukraus, alkoholio, aštraus maisto. Skonio receptoriai pilnai atsinaujina ir tampa labai jautrūs.

Taip pat, žinoma, treniruotės. Galima pradėti nuo kelių per savaitę, o vėliau treniruotis kasdien, vis sunkinant užduotis. Svarbu savęs neperspausti, o labiau paversti ragavimą kasdiene rutina.

Ar treniruodamasi dirbi tik su kava, ar į savo sensorinį pasiruošimą įtrauki ir kitus skonius – vandenį, arbatą, kvapų pratimus?

Ruošiantis Lietuvos čempionatui treniravomės su skirtingais produktais – buvo ir skirtingo vandens atskyrimas, ir pieno. Kavinėje (Italala Caffè) turime kavos kvapų dėžutę. Labai naudingas dalykas. Padeda pailsinti liežuvį ir pramankštinti smegenis. Visgi pasaulio čempionatui ruošiausi tik su kava. Turėjome visai griežtą rutiną.

Kokia buvo sunkiausia akimirka pasaulio čempionate?

Šio čempionato tikslas buvo patekti į kitą etapą, bet to nepasiekiau. Tai gal tas pirmas vakaras po pasirodymo ir buvo sunkiausias. Kai dėl tavęs dirba ir tavimi tiki tiek žmonių, norisi jų nenuvilti. Tai natūraliai viskam pasibaigus būna ir emocijų, ir ašarų.

Vis dėlto dalis pasiruošimo yra ir planavimas: „O kas bus, jei nepavyks pasiekti tikslo?” Tai tas „Planas B” buvo pasiimti kuo daugiau patirčių iš paties festivalio. „World of Coffee” yra milžiniškas renginys, iš kurio gali parsivežti begales žinių, pabendrauti su kavos pasaulio inovatoriais, gyvai pamatyti visas rinkos naujienas. Grįžau tikrai labai įkvėpta.

Kaip lavinti skonio atmintį? Kokius konkrečius pratimus ar metodikas rekomenduotum tiems, kurie nori rimtai ruoštis kavos ragavimo čempionatui?

Pirmiausia – kuo daugiau sąmoningai ragauti ir uostyti. Valgant maistą, pamąstyti apie tekstūras, ingredientus, skonius. Uostant augalus, bandyti kvapą surišti su jo pavadinimu. Tokios kasdienės treniruotės padeda tiek čempionatuose, tiek pagerina bendrą gyvenimo kokybę.

Lygiai taip ir su kava. Kuo daugiau sąmoningai ragauji, diskutuoji, ieškai, tuo vėliau tie skoniai įsirėžia į atmintį.

O prieš čempionatą atminčiai svarbus ir didelis susikaupimas. Prieš treniruotes ir prieš čempionatą darydavome susikaupimo pratimą – treneris pasako raidę, ir per minutę reikia išvardinti kuo daugiau žodžių iš tos raidės. Toks pratimas aktyvina smegenų veiklą, padeda nesiblaškyti ir nusiraminti.

Nuotraukos iš Miglės atviros treniruotės, vykusios 2025 m. birželio 5 d., kurią organizavo Italala Caffe ir asociacija Kavos Entuziastai.

Kaip susitvarkai su stresu scenoje? Ar turi asmeninių ritualų, kurie padeda išlaikyti koncentraciją ir ramybę?

Džiaugiuosi, jog šįkart scenoje streso nebuvo. Jaučiausi gerai, savo vietoje.

Iki pasirodymo stengiuosi mintis nukreipti kitur, nebūti pasirodymo erdvėje. Sprendžiu kryžiažodžius, darau jau minėtą atminties pratimą, klausau ramios muzikos. Mano TOP ramybės albumas, kurį perklausau prieš visus čempionatus, yra Luko Pilkausko „Sodų dainos” 😃

Kas labiausiai įkvėpė tave šiemet Ženevos pasaulio kavos festivalyje? Gal sutikai išskirtinių baristų, ragavai nepaprastos kavos?

Mane labiausiai įkvepia žmonės. Džiaugiuosi susipažinusi su kitų šalių atstovais, išgirdusi jų patirtis, rutinas, įdėtą darbą. Labai susidraugavome su Airijos atstove Gabriele, ji irgi yra lietuvė. Tai buvo smagu pasidalinti, su kokiais iššūkiais susiduriame dirbdamos baristos darbą tiek Vilniuje, tiek Belfaste.

Žinoma, tokiame festivalyje sutinki ir įvairių kavos legendų. Teko paragauti 2023 metų pasaulio barista čempiono iš Brazilijos Boram Um kurtus gėrimus ir 2025 metų pasaulio skrudinimo čempionų iš Prancūzijos skrudintas kavas.

Kaip, tavo manymu, keisis Cup Tasters čempionatų formatas artimiausiais metais? Ar matai naujų tendencijų, technologijų, treniruočių metodų?

Šiais metais inovacija buvo specialiai čempionatams sukurti ragavimo puodeliai – neteisingi turėjo baltą keramikinį pagrindą, o teisingi – mėlyną. Tai jau žingsnis nuo anksčiau naudojamų lipdukų. 😃 Manau, ateityje turėtų atsirasti būdas kontroliuoti kavos karštumą, nes išlaikyti vientisą puodelių temperatūrą vis dar yra ganėtinai sunku.

Kokios dažniausios klaidos pasitaiko ruošiantis kavos ragavimo čempionatui? Kaip jų išvengti, ypač pradedantiesiems baristoms?

Pirmiausia – nepasiduoti, jei pradžioje nesiseka. Pradėti galima ir nuo visai lengvų užduočių, ir tik kai jos taps per lengvos – sunkinti. Taip matysite savo tobulėjimą. Jei iškart pradėsite treniruotis su pasaulinio lygio užduotimis, nieko nepasieksite, o ir prarasite motyvaciją.

Taip pat sakyčiau, treniruojantis galioja principas – kokybė, o ne kiekybė. Tikrai geriau treniruotis kasdien po 15 minučių, o ne kartą per savaitę, bet kelias valandas. Viskas čia kaip sporte – rutina ir nuoseklumas yra svarbiausia. Na, o nuo per daug intensyvių, nereguliarių treniruočių gali pradėti darytis bloga nuo pačios kavos. O tai, manau, būtų didžiausias praradimas 😊

Nuotrauka iš Miglės asmeninio archyvo

Nuotrauka iš Miglės asmeninio archyvo