Kiek žinote skirtingų obuolių rūšių? Turbūt į galvą greitai topteli bent keli skirtingi pasirinkimai.
Rudenėjant, lankydamiesi obuoliais kvepiančiuose močiučių soduose, tikrai lengvai atpažįstame gelsvus, malonia rūgštele ir minkštumu džiuginančius antaninius obuolius. Senuose soduose taip pat galime aptikti alyvinių ar ananasinių obuolių, o parduotuvių lentynose visada pastebėsime traškius, lietuviškiems sodams nebūdingus žalius „Granny Smith“ arba rausvus „Pink Lady“ obuolius. Visi jie yra obuoliai, tačiau skiriasi jų išvaizda, skonis, aromatas ir auginimo sąlygos. Priklausomai nuo skonio, obuolių pyragui kepti greičiausiai rinksimės kitokius obuolius nei sidro gamybai.
Kaip obuoliai skiriasi savo skoniu ir paskirtimi, taip ir kava turi savo niuansus – tik dažnai mes jų nepastebime.
Visame pasaulyje auga daugiau nei 120 skirtingų kavamedžių rūšių. Žinoma, kaip ir obuolių atveju, kavos augintojai taip pat renkasi skirtingas kavos rūšis ne tik dėl skonio, bet ir dėl ištvermingumo ir derliaus gausumo. Kavos kelias nuo Jemeno iki mūsų puodelių truko šimtmečius – ir kartu su žmonėmis, pati gamta atrinko, kurie medeliai verti išlikti.
Tokiu būdu šiandien didžiąją dalį (apie 95%) kavos rinkos užima dvi rūšys - arabica ir canephora (dar vadinama - robusta). Kitos rūšys, tokios kaip liberica, excelsa ar eugenioid, yra daug rečiau sodinamos kavos ūkiuose dėl skonio savybių, atsparumo ar derliaus gausumo.
Arabica ir Robusta: kavos rinkos galiūnės
Robusta įsitvirtino kavos ūkiuose dėl savo derlingumo ir atsparumo. Ši kava turi aukštą kofeino kiekį, dėl kurio ją mažiau kamuoja įvairūs vabzdžiai ir ligos.
Robusta gali augti pakankamai žemai virš jūros lygio įsikūrusiuose ūkiuose, tačiau pasižymi kartumu, sunkiu, tirštu kūnu, kuris nėra taip mėgstamas ypatingos kavos mylėtojų. Neretai ši kava naudojama mišiniuose arba tirpios kavos gamybai.
Arabica, iš kitos pusės, yra daug lepesnis augalas, kuriam reikia aukštesnių teritorijų ir daugiau apsaugos nuo ligų. Ji turi mažiau kofeino, bet daug daugiau skonio ir aromato niuansų: rūgštelės, saldumo, vaisiškumo, gėlių natų ir visos kitos įvairovės, kurios tikimės kokybiškame kavos puodelyje. Tačiau arabica pati nėra vienalytė – jos porūšių įvairovė gali nustebinti net ir kavos entuziastą.
Caturra ir catuai – dažnai ant Lietuvos skrudintojų kavos pakelių sutinkami pavadinimai. Tai bourbon mutacijos ir junginiai su kitomis rūšimis, paplitę skirtinguose kavos regionuose. Šie medeliai yra vidutinio derlingumo, vidutinio atsparumo ir vidutinės kokybės. Skoniu šie porūšiai nėra tokie išraiškingi kaip gesha ar SL28, tačiau gerai apdoroti ir paskrudinti jie gali nustebinti subalansuotu, švelniu puodeliu su subtilia rūgštele ar kakavos natomis. Dėl šios savybės jie dažnai naudojami kaip tvirtas pagrindas mišiniuose arba kasdieniam, lengvai geriamam gėrimui.
Taip pat kavinių lentynose galėjote pastebėti pacamara – tai kryžminis porūšis, laikomas išskirtiniu dėl pupelių dydžio ir skonio. Ūkininkui jį auginti nėra pati lengviausia užduotis, tačiau nusišypsojus sėkmei, puodelyje galime aptikti švarias, kompleksiškas prieskonių ar gėlių natas.
SL28 ir SL34 – Afrikoje, o kiek vėliau ir Lotynų Amerikoje paplitusios veislės. Jei kada ragavote SL28 pupelių kavą iš Kenijos, tikriausiai įsiminė sultingas serbentų ar pomidorų poskonis.
Įdomių kavamedžių sąrašą galima tęsti ir tęsti, tačiau šiandien atkreipiame dėmesį į du savaip išskirtinius medelius.
Vienas iš jų – gesha. Prieš 20 metų sulaukusi didelio populiarumo kavos aukcione Panamoje, šiandien tai yra viena geidžiamiausių kavų pasaulyje, dabar auginama ne tik Panamoje, bet ir Etiopijoje, Kolumbijoje, Hondūre, Brazilijoje.
Šios veislės kavą kiekvienais metais aptiksime pasaulio baristų čempionatų pasirodymuose ir kavos aukcionuose. Puodelyje gesha kavos galime pajausti vaisius, pvz., citrinas, gėles (dažnai jazminus), o liežuvis džiaugsis lengva, arbatiška tekstūra. Šiuo metu tokios kavos galite rasti „Taste Map“.
Geisha kavos mylėtojų dėmesį traukia jau ilgą laiką, tačiau nuolat besikeičianti kavos įvairovė iškelia ir naujų žvaigždžių – susipažinkite su ombligon. Tai reta ir neseniai atrasta arabikos atšaka, auganti Kolumbijoje. Pastaraisiais metais ši kava sulaukė didelio populiarumo pasaulio baristų čempionatuose, todėl intriguoja ir kitus kavos grandinės dalyvius – nuo skrudintojų iki kavinių. Ombligon kavos puodelyje galima tikėtis aiškių prinokusių aviečių, mangų, šokolado natų. Jeigu dar neteko ragauti tokios kavos, verta pasidomėti – šiuo metu jos atsirado „Taste Map“ elektroninėje parduotuvėje.
Ir vis dėlto, kad ir kokia skonių įvairove bei kokybe pasižymėtų arabica, ši rūšis kelia iššūkių kavos augintojams dėl savo pažeidžiamumo ligoms ir temperatūrų šuoliams.
Šiandien, kintant klimatui, ūkininkai ieško porūšių, kurie būtų ne tik skanūs, bet ir išgyventų. Daugelis kitų rūšių nė iš tolo neprilygsta arabicai savo skoniu, tačiau 2020-aisiais laukinėje gamtoje buvo iš naujo atrasta jau beveik išnykusia laikyta kavos rūšis – coffea stenophyllia.
Pasirodo, šis kavamedis gali augti žemiau ir ištverti net 6 laipsniais aukštesnę temperatūrą nei arabica, o skonio profilis puodelyje yra arčiausiai to, ką sutinkame rūšinės kavos kavinėse. Šiuo metu atliekami įvairūs tyrimai, siekiant atskleisti šių augalų potencialą ir galimybes kavos rinkoje. Kas žino – galbūt ateityje pamatysime stenophyllia ir Lietuvos kavinių lentynose?




Arabica įvairovė – nemirštanti klasika ir naujos kavos mados
Didžiojoje dalyje ypatingos kavos kavinių ar skrudintuvų sutiksime arabicą, tačiau ant pakelio rasime dar daugiau informacijos apie kavos medelio porūšį.
Per šimtmečius arabica kavamedis natūraliai keitėsi – šiandien pasaulyje auginami dešimtys skirtingų jo porūšių, ir jų nuolat atsiranda dar daugiau.
Kavamedžių porūšių supratimas labiausiai svarbus ūkininkams. Vėliau tai daug nulemia skrudintojo darbe, o baristai ir kavos mylėtojui svarbu žinoti, kad skirtingas kavamedis lemia unikalų skonį puodelyje, o kartais ir skirtingą pupelių kainą.
Du kavamedžiai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, yra typica ir bourbon.
Typica – tarsi kavos medelių senelis: senas, išmintingas, bet gležnas. Iš jo šaknų išaugo ne viena šiandieninė kavos žvaigždė. Kavamedžio pupelės turi unikalų skonio profilį, tačiau pats medelis yra jautrus vabzdžiams ir ligoms, todėl ši kava retai sutinkama kavinių lentynose ir yra gana brangi. Vis dėlto smalsuolius, norinčius paragauti tokios retos kavos, kviečiame apsilankyti „Espresinės“ el. parduotuvėje.
Bourbon - natūrali typica medelio mutacija. Ši kava paprastai pasižymi subalansuotu, saldžiu skoniu, švelnia rūgštele ir karamelės, šokolado ar net vyšnių natomis. Ji dažnai pasirenkama dėl savo balanso tarp saldumo ir kompleksiškumo. Bourbon, kaip ir typica, tapo kertiniu akmeniu daugelio kitų kavos porūšių raidai – iš jo kilę caturra, catuai, pacas ir kiti žinomi kavamedžiai.


Coffea Stenophyllia – žingsnis link kokybės ir atsparumo klimato iššūkiams


Kiekvienas kavamedis slepia savitą istoriją, gimusią iš klimatinių iššūkių, žmogiško smalsumo ir tūkstantmečius trunkančios natūralios gamtos atrankos. Nuo senųjų typica ir bourbon porūšių iki drąsių naujovių, kaip ombligon, ar net visai naujų rūšių paieškų, kavos įvairovė ir toliau plečiasi.
Renkantis kavą tai ne tik skonio pasirinkimas. Tai ir smalsumo, palaikymo ūkininkams bei tylios kelionės po pasaulį per kiekvieną gurkšnį gestas. Tad kitą kartą žvilgtelėję į kavos pakuotę, nepabijokite pasidomėti, kas slypi už to porūšio pavadinimo – galbūt atrasite naują mėgstamą istoriją savo puodelyje.




